Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2023 22:59 - Арт терапията в полза на хора, преживели инсулт и диагностицирани с афазия
Автор: jenjojen Категория: Изкуство   
Прочетен: 833 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 03.02.2023 23:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

 

Арт терапията е форма на терапия, която използва различни форми на изкуството, като например - визуални изкуства, музика и ритъм за насърчаване на психологическо, емоционално и физическо благополучие. Това е доказан терапевтичен подход, който се използва от десетилетия за подпомагане на хора с различни здравословни състояния, включително тези, които са преживели инсулт. Инсултите могат да доведат до редица физически и когнитивни увреждания, включително афазия, която представлява говорно нарушение, което може да засегне способността на човека да общува, чете и пише.

Арт терапията може да бъде особено полезна за хора с афазия, тъй като предлага алтернативен начин за общуване и изразяване. Чрез арт терапията хората с афазия могат да изразят мислите и емоциите си без думи, което може да бъде особено полезно за тези, които имат затруднения при вербална комуникация. Арт терапията може да помогне на хората с афазия да подобрят своята когнитивна функция, фини двигателни умения и цялостно качество на живот, както и да бъдат създадени нови невропластични връзки в мозъка им.

Има няколко форми на арт терапия, които могат да се използват за подпомагане на хора , преживели инсулт и с афазия, включително визуална арт терапия, експресивна терапия, музикална терапия и ритъм терапия. Всеки от тези подходи използва различни форми на изкуство, за да помогне на хората да подобрят различни аспекти на своето здраве и благополучие. Например, терапията с визуално изкуство може да помогне за подобряване на комуникацията и когнитивната си функция, докато музикалната терапия може да помогне за подобряване на регулирането на емоциите, участието в социални дейности и възвръщане на говорните умения.

След почти петгодишна работа с жена, преживяла два инсулта и афазия, можем да обобщим, че арт терапията е ценен терапевтичен подход за инсултно-болните и може да помогне за подобряване на цялостното им качество на живот. Чрез различни форми на изкуството, тези хора могат да общуват, да изразяват своите мисли и емоции и да подобряват своите физически и когнитивни способности. От особено значение е да продължим да изследваме и разбираме потенциалните ползи от арт терапията за хората след инсулт и с афазия и да разработим основани на опитността подходи, които могат да бъдат използвани за подпомагане на тази част от населението.

Експресивна терапия

Експресивната терапия е форма на арт терапия, която използва различни форми на себеизразяване като рисуване, моделиране, творческо писане, за да помогне на хората да подобрят своето психологическо и емоционално благополучие. В контекста на преживели инсулт, диагностицирани с афазия, експресивната терапия може да бъде особено полезна като средство за комуникация и изразяване посредством различни упражнения. Всякакви пособия около нас, всеки един предмет, може да бъде превърнат в средство за провеждане на сесия. Тук от изключително значение е креативността на арт терапевта, както и солидно създадената връзка „терапевт – терапевтиран“.

Експресивната терапия може да помогне на хората, оцелели след инсулт и с афазия, да изразят своите мисли, чувства и преживявания по невербален начин. Това може да бъде особено полезно за тези, които имат затруднения във вербалната комуникация в резултат на тяхната афазия. Чрез процеса на създаване на изкуство, хората с афазия могат да изследват своите емоции, да преработят травматични преживявания и да развият по-дълбоко разбиране за себе си.

Експресивната терапия също може да има положителен ефект върху самочувствието на хората с афазия. Създаването на изкуство им позволява да изследват и изразяват чувства, мисли и преживявания, които ще им помогнат да се почувстват видени и чути. В допълнение, създаването на изкуство може да донесе усещане за постижение, което може да подобри самочувствието и увереността на терапевтираните.

В заключение, експресивната арт терапия е ценен терапевтичен подход за инсултно-болните с афазия и може да помогне за подобряване на тяхното психологическо и емоционално благополучие. Чрез създаването на изкуство хората с афазия могат да изразят своите мисли и емоции по невербален начин, да подобрят своите фини двигателни умения и да засилят чувството си за идентичност и самоуважение.

Музикална терапия

Музикалната терапия е форма на изкуството, която използва музиката като инструмент за терапевтична интервенция. В контекста на преживели инсулт, диагностицирани с афазия, музикалната терапия може да бъде особено полезна като средство за комуникация и изразяване. Музикалната терапия също може да има положително въздействие върху различни аспекти на здравето и благосъстоянието на индивида, включително регулиране на емоциите, когнитивна функция и физически способности.

Музикалната терапия може да предостави на хората с афазия невербален начин за общуване и изразяване. За тези, които изпитват затруднения във вербалната комуникация, музиката може да бъде начин да изразят своите мисли, чувства и преживявания. Чрез процеса на пеене и правене на музика, хората с афазия могат да изследват своите емоции, да преработят травматични преживявания и да развият по-дълбоко разбиране за себе си.

Музикалната терапия може също да помогне за подобряване на когнитивната функция при хора с афазия. Например, слушането и свиренето на музикални инструменти може да стимулира мозъчната дейност, което може да подобри паметта и вниманието. Пеенето на любими песни или дори тананикането на познати мелодии може да помогне на хората с афазия да започнат да изговарят определени словосъчетания и да започнат да говорят, пеейки. Музикалната терапия може също да има положителен ефект върху регулирането на емоциите при хора с афазия. Например, слушането на успокояваща музика може да помогне за намаляване на безпокойството и стреса, докато оптимистичната музика може да подобри настроението и да осигури чувство на мотивация. В допълнение, музикалната терапия може да помогне за подобряване на участието в социални дейности, тъй като хората с афазия могат да участват в групови музикални терапевтични сесии, което им помага да останат свързани и да подобрят социалните си умения.

В заключение, музикалната терапия е ценна терапия за хора с афазия и може да помогне за подобряване на тяхната емоционална регулация, когнитивна функция, фини двигателни умения и цялостно качество на живот. Чрез музиката, най-общо казано, хората с афазия могат да общуват и да изразяват мислите и емоциите си по невербален начин и да изпитат положителното въздействие на музиката върху тяхното здраве и благополучие.

Ритъм терапия

Ритъм терапията е форма на терапия, използваща ритъм и музика като средство за комуникация и изразяване. Основава се на убеждението, че ритъмът е неразделна част от човешкия живот и присъства в много аспекти от нашето ежедневие, включително сърдечната честота, дишането и ходенето. В контекста на преживели инсулт, диагностицирани с афазия, ритъм терапията може да бъде особено полезна като средство за комуникация и изразяване.

В ритъмната терапия хората с афазия използват различни видове музикални инструменти, като барабани, ударни инструменти или ръчни инструменти, за да създават ритъм и музика. Това може да включва свирене на записана музика, импровизиране или писане на оригинални произведения. Процесът на създаване на ритъм и музика може да помогне на хората с афазия да развият своите подобрени фини движения, да подобрят паметта си и да подобрят когнитивната си функция.

В допълнение към физическите ползи, ритъмната терапия може да има положителен ефект и върху емоционалното благополучие на хората с афазия. Създаването на ритъм и музика може да даде усещане за постижение и удовлетворение, което може да подобри самочувствието и увереността на хората. В допълнение, ритъм терапията може да бъде инструмент за емоционално регулиране, тъй като хората могат да използват ритъм и музика, за да управляват стреса, тревожността и други негативни емоции. Ритъм терапията също може да бъде забавна и ангажираща форма на терапия за хора с афазия. Той осигурява социален контекст за хората да взаимодействат помежду си, да формират взаимоотношения и да участват в групови дейности. Това може да е особено важно за хора, които изпитват трудности при вербална комуникация, тъй като ритъм терапията може да осигури алтернативен начин за социално взаимодействие и комуникация.

Ритъм терапията е ценен терапевтичен подход за хора с афазия и може да помогне за подобряване на тяхното физическо, емоционално и социално благополучие. Чрез създаването на ритъм и музика, хората с афазия могат да изразят своите мисли и емоции в невербална форма, да подобрят своите фини двигателни умения и да увеличат чувството си за идентичност и самочувствие.

Заключение: Арт терапията може да бъде полезен подход за преживели инсулт, диагностицирани с афазия. Визуалните изкуства като арт терапевтични подходи, експресивната терапия, музикотерапията и ритъм терапията са форми на арт терапия, които могат да се използват за подобряване на различни аспекти от живота на хората с афазия. Тези терапии могат да им помогнат да подобрят своята комуникация, когнитивна функция и физически способности и да повишат общото си качество на живот. Като заключение може да се добави, че в България са необходими допълнителни изследвания и анализи, за да се разберат по-добре потенциалните ползи от арт терапията за хора с афазия, както и най-ефективните техники и подходи за тази популация. Също така, от огромна полза би била съвместната работа на афазиолози и арт терапевти – нещо, което към днешна дата липсва и можем да го отправим като едно оптимистично пожелание!

Евгения Маринчева

арт терапевт


image




Гласувай:
1



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jenjojen
Категория: Изкуство
Прочетен: 63928
Постинги: 32
Коментари: 92
Гласове: 760
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930